• De mandoline

  Achtergrond

  De mandoline heeft een rijke geschiedenis achter zich. De oudste types komen al voor in West-Europa in de 12e eeuw (onder de naam giterra). Eind 17e eeuw ontwikkelde zich de barokke vormen (mandolino en mandore). Circa 1740 wordt de Napolitaanse mandoline uitgevonden. Vooral tijdens de achttiende eeuw zijn er tal van voorbeelden van bekende componisten die de mandoline gebruiken (al dan niet de barokmandoline of de nieuwe Napolitaanse): Vivaldi, Scarlatti, Paisiello, Händel, Mozart, Beethoven enzovoorts.

 • De mandoline

  Verdere achtergrond

  Na een periode in de 19e eeuw waarin veel tokkelinstrumenten vooral nog als volksinstrument werden gebruikt, worden gitaar, mandoline en banjo eind 19e eeuw plots erg populair. Vervolgens ontstaan ook allerlei nieuwe muziekensembles met mandoline, waaronder het mandolineorkest. Een mandolineorkest heeft naast mandolines (eerste & tweede partij) ook mandola's en gitaren en meestal ook nog een contrabas. Deze worden occasioneel nog aangevuld met percussie en blazers.

 • De mandoline

  Meer info over de mandoline

  De Napolitaanse mandoline wordt met een plectrum bespeeld en met stalen snaren bespannen. De snaren hebben vier toonhoogtes, gelijk aan de viool (g - d' - a' - e") maar er zijn twee snaren per toonhoogte (8 in totaal). Vroeger kwam je nog wel eens een altmandoline of een piccolomandoline tegen maar door de uitbreiding van de toets op mandoline en mandoline zijn deze instrumenten nu zeldzamer.

 • De mandoline

  Mandoline in het orkest

  In een mandolineorkest wordt de mandoline gespeeld door de grootste groep muzikanten. Deze wordt wel gesplitst in twee groepen: de eerste en twee mandolines (vgl. violen bij strijkers en sopranen/alten in een koor). Beide spelen voornamelijk melodie.

 • De mandoline

  Waar mandoline studeren?

  Er zijn enkele muziekacademies waar je het instrument kan leren. (Brasschaat, Wijnegem, Lier, Merksem) Ook bij jeugdmuziekateliers (Brasschaat) kan je soms terecht om het instrument te leren. Verder zijn er soms privé-leraars. Aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen is er voorts nog de professionele opleiding tot Master in de muziek voor het instrument mandoline.