• De mandola in het orkest

  De mandola: een dieper gestemde mandoline

  De mandola is exact een octaaf dieper gestemd dan de gewone Napolitaanse of Romeinse mandoline (G - D - a - e'). Bijgevolg is het instrument ook een pak groter dan de mandoline (circa 48 centimeter mensuur versus 32 centimeter). Voor de linkerhand is dat wel een pak aanpassen, omdat de fretten dus ook een pak verder uit mekaar staan.

 • De mandola in het orkest

  De rol van de mandola

  De mandola speelt een onmisbare rol in het orkest. Zij vult de klanklaag tussen de hoge tonen van de eerste en tweede mandolines en de diepere klanken van de gitaren en de contrabas. Klassiek kan je de rol vergelijken met de tenoren in een koor, of altviolen in een strijkersensemble. De diepere en sonore klanken van de mandola zijn dus niet weg te denken uit het mandolineorkest.

 • De mandola in verscheidenheid

  Soorten mandola's

  Naast de traditionele bolvormige Napolitaanse en Romeinse (Embergher) mandola's komt in ons orkest de mandola ook voor in Portugese versie (vlakke maar lichtje gewelfde achterkant van de klankkast) en het Duitse model naar Reinhold Seiffert (groter bovenblad).

  Opgelet: er is veel naamsverwarring met de altmandoline (een kwint lager dan de mandoline: c - g - d' - a'), die in sommige landen ook mandola wordt genoemd.