• De gitaar

  Klassieke akoestische gitaar

  In een mandolineorkest komen ook klassieke akoestische gitaren voor. Hoewel de gitaar een rijke geschiedenis kent, was het voor eind 18e eeuw een kleiner en dubbel besnaard instrument (twee snaren per toonhoogte, toen nog meestal 5, dus 10 snaren). In de 19e- en 20ste eeuw werden nog verdere aanpassingen aan de bouwprincipes doorgevoerd - zodat het instrument steeds meer lijkt op wat we courant onder die term verstaan (stemming E - A - d - g - e').

 • De gitaar in het orkest

  De rol van de gitaar

  De gitaar speelt een heel eigen rol in een mandolineorkest. De mandolines en mandola spelen vaak melodisch. De gitaar zal vaak de bas ondersteunen (die door de contrabas wordt gespeeld) maar deze ook vaak verder aanvullen door akkoorden. Zodoende speelt de gitaar vaak een ietwat begeleidende maar essentiële rol in de klank van het mandolineorkest. Occasioneel worden er ook melodielijnen uitgewisseld met de andere partijen in het orkest.

 • De gitaar in het orkest

  Stemming en snaren

  Een klassieke akoestische gitaar wordt bespeeld met de vingers (dus niet met een plectrum zoals de mandolines en mandola's). De snaren zijn tevens van nylon, ook dit wijkt af (staal bij mandolines en mandola's). Bijgevolg is de klank van de gitaar wat rond (minder scherp) en haalt het instrument automatisch ook minder volume dan de andere instrumenten in het orkest. Hoewel het dus soms wat moeite kost, moet u zeker eens proberen luisteren naar de mooie warme klanken van de gitaren die ons orkestgeluid mee helpen vormen.