Marcel De Cauwer

MarcelDeCauwer.png

Marcel De Cauwer begon op 11-jarige leeftijd banjo te leren bij Robert Janssens in de gemeentelijke jongensschool van Brasschaat-Centrum, werd lid van het 'schoolorkest' en ruilde vrij snel de banjo voor een betere Embergher-mandoline. In het jeugdige BMO - van 1955 tot 1962 - speelde hij 1ste mandoline. Vanaf 1959 greep hij ook naar de gitaar, eerst via zelfstudie, later met privélessen bij Robert Janssens.

In september 1962 volgde hij zijn leraar op als voorzitter en dirigent van het BMO. Wellicht heeft het feit dat Marcel een degelijke kennis had zowel van de mandoline als van de gitaar een beslissende rol gespeeld bij Robert Janssens in de keuze van zijn opvolger.

Na zijn studies voor onderwijzer en regent Nederlands-geschiedenis heeft Marcel de kans gekregen om - naast de vakken waarvoor hij was opgeleid - gedurende ruim 30 jaar muzikale opvoeding en kunstgeschiedenis (esthetica) te geven in het dagonderwijs: zo werden zijn hobby's een deel van zijn beroep. Tijdens zijn onderwijsloopbaan was hij ook meer dan 20 jaar betrokken bij de werking van Jeugd en Muziek, o.m. bij de organisatie van talloze schoolconcerten, een boeiende opdracht die hem in contact bracht met heel wat professionele muzikanten en zijn visie op de muziek verruimde.

Door verdere zelfstudie en door een groeiende interesse voor de akkoordenleer, de principes van de harmonieleer, toegepast op de gitaar en op de mogelijkheden van een mandolineorkest, waagde hij zich vrij snel aan transcripties en arrangementen waarmee hij het repertoire van het BMO verruimde (een aantal klassieke werken en heel wat lichtere nummers, o.m. Griekse melodieën die mede het eigen muzikaal gelaat van het BMO zouden bepalen).

Samen met andere sterk geëngageerde mensen uit de Vlaamse mandolinewereld heeft Marcel geijverd voor de erkenning en uitbreiding van de mandolinecursussen op het niveau van de muziekacademies en het conservatorium. Al jaren wordt hij gevraagd als jurylid bij de openbare proeven mandoline, samenspel en instrumentaal ensemble in de academies waar een mandolinecursus is ingericht (Brasschaat, Merksem, Wijnegem en Lier).